4 przepisy na pyszne desery fit
Jeśli wyeliminowałaś z menu desery, ale nadal nie możesz przestać o nich myśleć, przygotowaliśmy kilka propozycji, które nie wpłyną na wzrost tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.
„Mrożone” batony jogurtowe
Składniki:
- 500 g greckiego jogurtu
-
20 g
erytrytolu
-
50 g
suszonej żurawiny
- Krople czekoladowe (z gorzkiej czekolady)
- Owoce jagodowe
Sposób przygotowania:
Do jogurtu greckiego dodaj erytrytol i suszoną żurawinę. Masę ułóż na blasze do pieczenia tak, aby uzyskać warstwę o grubości około pół cala. Z wierzchu posyp czekoladą i owocami i zamroź. Pokrój na kawałki i podawaj.
Jogurt grecki ma znaczną zawartość białka i prawie nie zawiera cukru. Dla słodkiego smaku dodajemy erytrytol, który jest bezkalorycznym środkiem słodzącym i w smaku i wyglądzie bardzo przypomina zwykły cukier.
Budyń białkowy
Składniki:
-
30 g
roślinnego budyniu białkowego w proszku
(o smaku waniliowym lub czekoladowym) - 200 ml płynu (mleko roślinne)
Sposób przygotowania:
W blenderze wymieszaj budyń w proszku i mleko roślinne na gładką masę. Podawaj schłodzone. Aby uzyskać gęstszą konsystencję budyniu, dodaj mniej płynu.
Budyń białkowy to deser, który polecamy również po treningu, ponieważ zawiera ponad 50% białka i prawie nie zawiera cukru, jednak ze względu na bardzo niską wartość energetyczną (86 kcal w porcji) polecamy go również mniej aktywnym sportowcom dbającym o smukłą linię.
Szybkie „brownie”
Składniki:
1 banan
1/4 szklanki jogurtu greckiego
25 g
czekoladowego białka roślinnego
2 łyżki mąki migdałowej
1/2 łyżki
kakao w proszku
1 opakowanie proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki i przenieś na blachę do pieczenia. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach lub w kuchence mikrofalowej przez 2 minuty.
Deser jest odpowiedni dla każdego, kto unika cukru i dba o odpowiednie spożycie białka.
Nadziewane jabłka
Składniki:
- 5 małych jabłek
- 2/3 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
-
1/8 szklanki
suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub orzechów pekan
-
2 łyżki
oleju kokosowego
-
1 łyżeczka
cynamonu
- 1/8 szklanki miodu
- starta skórka 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Jabłka umyj i osusz. Wytnij część z pestkami i lekko poszerz wgłębienie. W misce wymieszaj pozostałe składniki i napełnij jabłka masą. Piecz około 20-25 minut w 180 stopniach.
Nadziewane jabłka jak u babci w zdrowej wersji bez cukrów rafinowanych.