3 pyszne i zdrowe przepisy na Wielkanoc
Wielkanoc tuż za rogiem, więc pewnie już myślisz o wielkanocnej babce, jajkach czekoladowych i innych słodkościach, prawda? I choć świetnie smakują, to zawierają ogromną ilość rafinowanych cukrów i oleju palmowego, przez co mogą źle wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie.
Przygotowaliśmy 3 całkiem proste przepisy wielkanocne, dzięki którym będziesz mogła spożywać wielkanocne desery bez wyrzutów sumienia.
Surowe jajka czekoladowe
Jajka czekoladowe to nieodzowny element Świąt Wielkanocnych, ale te kupowane w sklepie są pełne rafinowanych cukrów, dlatego przygotowaliśmy zdrową alternatywę. Bez obaw, nawet zdrowe jajka czekoladowe są niezwykle smaczne.
Potrzebujesz:
- 120 gramów masła orzechowego
- 60 gramów kakao w proszku
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- syrop z agawy do smaku
Sposób przygotowania:
- Najpierw podgrzej olej kokosowy.
- Następnie wymieszaj wszystkie składniki w blenderze lub urządzeniu wielofunkcyjnym. Posmakuj masę i dodaj do smaku syrop z agawy lub inny słodzik.
- Masę wstaw do lodówki na 10 minut, aby trochę stwardniała.
- Uformuj jajka i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby jajka stwardniały, następnie możesz je podawać.
Kokosowe kulki z cytryną
Przygotowanie tych orzeźwiających i energetyzujących kulek jest banalnie proste, a ich smak jest boski. Dodatek kurkumy nada im pięknego żółtego koloru.
Do przygotowania 24 kulek potrzebujesz:
- 200 gramów orzechów nerkowca
- 100 gramów chipsów kokosowych
- 2 cytryny
- 3 łyżki syropu z agawy (może być też miód)
- ¼ łyżeczki kurkumy w proszku
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
- Najpierw dobrze umyj cytryny pod bieżącą wodą i osusz je, a następnie zetrzyj skórkę. Uważaj, aby nie zetrzeć białej części skórki, ponieważ jest gorzka.
- Wyciśnij cytryny wyciskarką, aby uzyskać sok z cytryny.
- Podgrzej olej kokosowy, aby uzyskać 2 łyżki płynnego oleju kokosowego.
- Przełóż wszystkie składniki do urządzenia wielofunkcyjnego (możesz też użyć blendera) i wymieszaj na gładką masę.
- Masę przełóż do pojemnika i wstaw do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
- Gdy masa ostygnie, uformuj kulki. Na koniec możesz je posypać wiórkami kokosowymi lub makiem.
Przechowuj je w lodówce i spożyj w ciągu tygodnia, ale prawdopodobnie znikną jeszcze tego samego dnia.
Babeczki z masłem orzechowym oblane czekoladą
W Wielkanoc nie powinno zabraknąć czegoś czekoladowego na stole, dlatego przygotowaliśmy przepis na pyszne babeczki oblane czekoladą.
Do przygotowania 10-12 babeczek potrzebujesz:
- 10-12 papilotek
- 120 gramów masła orzechowego
- 1 łyżkę syropu z agawy (lub 30 gramów cukru pudru)
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ¼ łyżeczki soli himalajskiej
- 150 gramów gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj masło orzechowe, syrop z agawy, ekstrakt waniliowy i sól, aby uzyskać miękką masę.
- W kąpieli wodnej rozpuść powoli czekoladę. Możesz ją również roztopić w kuchence mikrofalowej, ale uważaj, aby jej nie spalić.
- Następnie wlej czekoladę do papilotek. Wlej tyle, aby zakryć spód.
- Dłońmi uformuj warstwę o grubości około 2 cm, spłaszczając ją z obu stron. Następnie włóż ją do papilotek z czekoladą. Średnica masy powinna być nieco mniejsza od warstwy czekolady, abyśmy mogli pokryć całą masę czekoladą.
- Następnie polej masę czekoladą i upewnij się, że cała masa jest zakryta.
- Jeśli w międzyczasie czekolada stwardnieje, zawsze możemy ją ponownie stopić.
- Następnie wstaw babeczki do lodówki na około 1 godzinę, aby czekolada całkowicie ostygła i stwardniała. Przechowuj je w szafce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.