KOSTKI KASZTANOWE
Kasztan to owoc jesieni, z którego możemy przygotować ogromną ilość dań. Jego zaletą jest na pewno to, że można go zebrać samemu w pobliskim lesie. Przygotowaliśmy dla Ciebie łatwy przepis na kostki kasztanowe.
Co będzie nam potrzebne?
– 300 gramów (rozgniecionych) gotowanych kasztanów
– 160 gramów rozpuszczonej ciemnej czekolady lub kakao w proszku
– pół szklanki śmietanki kokosowej (można też użyć słodkiej śmietany)
– 60 gramów oleju kokosowego
– dodatkowy słodzik (opcjonalnie)
Najpierw ubij puree z kasztanów i stopiony olej kokosowy, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dobrze wymieszaj i dosłodź do smaku. Weź blachę do pieczenia, przykryj ją folią i wlej do niej masę. Rozprowadź ją po całej blasze do pieczenia. Całość przykryj folią i odstaw do lodówki na przynajmniej 5 godzin. Voilà! Pokrój ciasto na dowolnej wielkości kawałki i podawaj. Możesz podawać z łyżką kwaśnej śmietany.