Czekoladowy budyń białkowy Chia
Składniki
- 1 łyżka kakao w proszku
- 25g wegańskiego białka w proszku o smaku czekoladowym
- 400 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka napoju ryżowego w proszku
- 5 łyżek nasion chia
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżeczka wanilii
Sposób przygotowania
- Do miski wsyp kakao w proszku, napój ryżowy i 200 ml mleka roślinnego. Dobrze wymieszaj, aby połączyć składniki. Dodaj resztę mleka, białko czekoladowe w proszku, nasiona chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko razem wymieszaj, aż masa będzie gładka, a kakao się rozpuści – około 2-3 minuty.
- Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub do czasu, aż nasiona chia wchłoną płyn i mieszanina zgęstnieje.
- Podawaj ze świeżymi owocami lub płatkami.