Ponad 4,7 miliona klientów z całego świata ⭐⭐⭐⭐⭐

Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu
Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu


10 objawów celiakii (alergii na gluten)

Celiakia lub enteropatia glutenowa to genetyczna choroba jelita cienkiego, która jest nieuleczalna i może dotyczyć ludzi w każdym wieku. Objawy alergii na gluten to ból i dyskomfort w przewodzie pokarmowym, przewlekłe zaparcia i biegunka, zmęczenie… Osobom nadwrażliwym na gluten często brakuje witamin ze względu na ich utrudnione wchłanianie w jelicie cienkim.
Gluten to białko występujące w pszenicy i pokrewnych produktach spożywczych, w tym w jęczmieniu i życie. Można go również znaleźć w kosmetykach. Gluten składa się z dwóch nierozpuszczalnych w wodzie białek: gliadyny i gluteniny.


Gluten i choroby z nim powiązane

Naukowcy powiązali gluten z ponad 55 chorobami. Szacuje się, że 99% osób, które nie tolerują glutenu, nigdy nie zostaje zdiagnozowanych. Z każdym rokiem rośnie liczba osób z różnymi alergiami pokarmowymi. Spójrz na poniższe objawy i upewnij się, że nie jesteś jedną z nich!


Objawy celiakii

  • Problemy z trawieniem, wzdęcia, biegunka, a nawet zaparcia.
  • Rogowacenie mieszkowe spowodowane brakiem kwasów tłuszczowych i witamin. Z powodu uszkodzenia jelit glutenem organizm gorzej trawi tłuszcze.
  • Zmęczenie po spożyciu posiłku zawierającego gluten i ogólne zmęczenie.
  • Zdiagnozowana jakakolwiek choroba autoimmunologiczna, taka jak łuszczyca, toczeń, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów itp.
  • Objawy neurologiczne, takie jak zawroty głowy lub słaba równowaga.
  • Brak równowagi hormonalnej.
  • Migrenowe bóle głowy.
  • Zdiagnozowane chroniczne zmęczenie lub fibromialgia, co oznacza, że lekarz nie może znaleźć przyczyny zmęczenia lub bólu.
  • Zapalenie, obrzęk i ból stawów.
  • Wahania nastroju, niepokój, depresja, drażliwość.

Jeśli nadal nie masz pewności, czy masz nadwrażliwość na gluten, zalecamy wyeliminowanie z diety pokarmów, które go zawierają, na co najmniej dwa do trzech tygodni. Jeśli Twój nastrój ulegnie poprawie, to z pewnością jest to powód Twoich problemów. Musisz jednak wiedzieć, że gluten jest bardzo dużym białkiem i całkowite wyeliminowanie z organizmu może zająć miesiące, a nawet lata.