Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

10 objawów celiakii (alergii na gluten)

Celiakia lub enteropatia glutenowa to genetyczna choroba jelita cienkiego, która jest nieuleczalna i może dotyczyć ludzi w każdym wieku. Objawy alergii na gluten to ból i dyskomfort w przewodzie pokarmowym, przewlekłe zaparcia i biegunka, zmęczenie… Osobom nadwrażliwym na gluten często brakuje witamin ze względu na ich utrudnione wchłanianie w jelicie cienkim.
Gluten to białko występujące w pszenicy i pokrewnych produktach spożywczych, w tym w jęczmieniu i życie. Można go również znaleźć w kosmetykach. Gluten składa się z dwóch nierozpuszczalnych w wodzie białek: gliadyny i gluteniny.

Gluten i choroby z nim powiązane

Naukowcy powiązali gluten z ponad 55 chorobami. Szacuje się, że 99% osób, które nie tolerują glutenu, nigdy nie zostaje zdiagnozowanych. Z każdym rokiem rośnie liczba osób z różnymi alergiami pokarmowymi. Spójrz na poniższe objawy i upewnij się, że nie jesteś jedną z nich!

Objawy celiakii

  • Problemy z trawieniem, wzdęcia, biegunka, a nawet zaparcia.
  • Rogowacenie mieszkowe spowodowane brakiem kwasów tłuszczowych i witamin. Z powodu uszkodzenia jelit glutenem organizm gorzej trawi tłuszcze.
  • Zmęczenie po spożyciu posiłku zawierającego gluten i ogólne zmęczenie.
  • Zdiagnozowana jakakolwiek choroba autoimmunologiczna, taka jak łuszczyca, toczeń, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów itp.
  • Objawy neurologiczne, takie jak zawroty głowy lub słaba równowaga.
  • Brak równowagi hormonalnej.
  • Migrenowe bóle głowy.
  • Zdiagnozowane chroniczne zmęczenie lub fibromialgia, co oznacza, że lekarz nie może znaleźć przyczyny zmęczenia lub bólu.
  • Zapalenie, obrzęk i ból stawów.
  • Wahania nastroju, niepokój, depresja, drażliwość.

Jeśli nadal nie masz pewności, czy masz nadwrażliwość na gluten, zalecamy wyeliminowanie z diety pokarmów, które go zawierają, na co najmniej dwa do trzech tygodni. Jeśli Twój nastrój ulegnie poprawie, to z pewnością jest to powód Twoich problemów. Musisz jednak wiedzieć, że gluten jest bardzo dużym białkiem i całkowite wyeliminowanie z organizmu może zająć miesiące, a nawet lata.

Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
FatBurn Tea*

Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu

129,00  36,12 
-40%
IMUNUP*

Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego

79,80  47,88 
-40%
Witamina D3 w proszku*

Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku

38,90  23,34