Jak złagodzić objawy alergii wiosennej?
Kichanie, wyczerpanie, zatkany nos, swędzenie oczu, katar, infekcje zatok, zmęczenie… wszystko to może być irytującymi objawami wiosennej alergii.
Co to jest alergia?
Alergia to nadwrażliwość układu odpornościowego. Reakcja alergiczna występuje, gdy dana osoba jest zbyt wrażliwa na substancje, które większość ludzi toleruje normalnie. Substancja powodująca reakcję nazywana jest alergenem.
Łagodne alergie, takie jak katar sienny, są bardzo częste i powodują różne objawy, np. zaczerwienienie oczu, swędzenie i katar, egzemę, atak astmy itp. Nieleczone alergie mogą mieć duży wpływ na rozwój astmy, która jest jedną z najczęstszych chorób przewlekłych. U niektórych osób alergie na środowisko, alergeny pokarmowe lub leki mogą powodować ciężkie reakcje alergiczne zagrażające życiu – zwane anafilaksją. Alergie na użądlenia owadów (osy, pszczoły) są często związane z właśnie tak ciężkimi reakcjami.
Więc co to za superfood, które mogą naturalnie złagodzić objawy alergii?
Witamina C
Witamina C jest jednym z wielkich cudów natury i może złagodzić wiele objawów wiosennych alergii. Jako silny przeciwutleniacz zwalcza wolne rodniki w organizmie i wzmacnia układ odpornościowy. Dobre źródło witaminy C znajduje się we wszystkich owocach cytrusowych, czarnej porzeczce, jagodach camu camu, jagodach acai, jagodach maqui, morwie, marakui, jarmużu, czerwonej i zielonej papryce, brokułach, mango, rukwi wodnej, kalafiorze, pietruszce, kapuście, selerze, szpinaku, brzoskwiniach, szparagach, baobabie, melonach, pieprzu cayenne, cebuli, fasoli, groszku itp. Spożywając całą gamę produktów bogatych w witaminę C, wzmocnisz układ odpornościowy i złagodzisz objawy kataru siennego.
Flawonoidy
Flawonoidy, takie jak kwercetyna, to grupa barwników roślinnych, które są w dużej mierze odpowiedzialne za kolor owoców, warzyw i kwiatów. Kwercetyna ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Hamuje produkcję i uwalnianie histaminy z komórek, a tym samym hamuje reakcje alergiczne i alergie. Dobrym źródłem kwercetyny są owoce cytrusowe, cebula, czosnek, jabłka, pietruszka, pomidory, brokuły, sałata, rośliny strączkowe, truskawki i wino.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 są niezbędne dla zdrowia człowieka. Organizm ludzki nie jest w stanie sam wytwarzać tych tłuszczów, dlatego należy je spożywać wraz z dietą lub suplementami diety. Pokarmy bogate w omega 3 to ryby (łosoś, tuńczyk…), niektóre owoce, warzywa, orzechy pekan, nasiona chia, kokos/olej kokosowy, jadalne konopie, olej konopny itp. Zwykłe tygodniowe spożycie kwasów tłuszczowych omega 3 powinno wynosić od 6 do 8 gramów.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 łagodzą alergie na dwa sposoby. Po pierwsze, mają właściwości przeciwzapalne, które pomagają zmniejszyć stan zapalny zatok wywołany reakcjami alergicznymi. Po drugie, wzmacniają układ odpornościowy, a tym samym pomagają zapobiec rozwojowi infekcji spowodowanej alergenami.
Badania pokazują, że kwasy tłuszczowe omega 3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i odgrywają kluczową rolę we wzroście i rozwoju dzieci. Jest to również powód, dla którego multiwitaminy dla dzieci zawierają DHA i EPA, które są po prostu nazwami kwasów tłuszczowych omega 3. Ponadto wykazano, że kwasy omega 3 zmniejszają stan zapalny i ryzyko niektórych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, rak i zapalenie stawów.
Produkty w koszyku
Oferta specjalna tylko tutaj!
Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!
FatBurn Tea*
Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu
IMUNUP*
Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego
Witamina D3 w proszku*
Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku