Pokarmy o maksymalnej mocy detoksykacyjnej
Odtruwanie, czyli „detoks” organizmu, jest obecnie jedną z bardzo popularnych metod leczenia w medycynie alternatywnej. Większość chorób występujących w naszym organizmie jest spowodowana nagromadzeniem toksycznych substancji (toksyn). Eliminacja obecnych toksyn i zapobieganie gromadzeniu się nowych jest istotnym elementem detoksykacji.
Oczyszczanie jest korzystne dla każdego, kto cierpi na przewlekłe choroby i dolegliwości, w tym alergie, lęki, zapalenie stawów, astmę, przewlekłe infekcje, depresję, cukrzycę, bóle głowy, wysoki poziom cholesterolu, niski poziom cukru we krwi, niestrawność, choroby psychiczne i otyłość. Detoksykacja organizmu może być użytecznym środkiem zapobiegawczym i sposobem na poprawę ogólnego stanu zdrowia, witalności, odporności i dobrego samopoczucia. Nasza dieta stanowi podstawę w walce z toksynami. Kontrolując jakość pokarmów, które spożywamy, możemy znacznie zmniejszyć liczbę toksyn, które wprowadzamy do naszego organizmu.
Pokarmy o maksymalnej mocy detoksykacyjnej
Pokarmy opisane poniżej zawierają najkorzystniejsze składniki odżywcze, które skutecznie usuwają toksyny z naszego organizmu.
Awokado
Zawiera glutation, przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki w organizmie. Wiąże się z rozpuszczalnymi w tłuszczach toksynami, zwłaszcza alkoholem, i zamienia je na rozpuszczalne w wodzie. Poziom glutationu w organizmie spada wraz z wiekiem (stąd konsekwencje picia alkoholu są bardziej odczuwalne wraz z wiekiem). Badania przeprowadzone na American University of Michigan pokazują, że osoby starsze z wyższym poziomem glutationu w organizmie są znacznie zdrowsze. Ponadto mają mniejsze ryzyko zapalenia stawów, które zdaniem wielu ekspertów jest dodatkowo nasilane przez toksyny w organizmie.
Czosnek
Zawiera allicynę, która powstaje podczas tarcia ząbka czosnku i po dostaniu się do organizmu zamienia się w mieszaninę siarki. Z siarką łączą się toksyny, takie jak rtęć, niektóre toksyczne dodatki do żywności i chemiczne formy hormonu estrogenu, które organizm może następnie wydalić. Siarka pomaga również w utrzymaniu zasadowości organizmu, co pozwala na lepszą kontrolę głodu spowodowanego uzależnieniem od nikotyny.
Żurawina
Działa jak antybiotyk i jest szczególnie skuteczna w oczyszczaniu nerek i dróg moczowych. Leczy infekcje, pomaga w walce z rakiem, obniża poziom cholesterolu, a tym samym zapobiega chorobom serca, wspomaga proces odchudzania, ponieważ zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i przyspiesza nasz metabolizm.
Jabłka
Zawierają witaminę C i kwercetynę, które są przeciwutleniaczami i obniżają poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi. Znajduje się w nich pektyna, czyli błonnik, który występuje również w owocach cytrusowych, burakach i truskawkach. Wiąże metale ciężkie (ołów i rtęć) w jelicie grubym i wspomaga ich wydalanie. Ponadto pomaga wyeliminować toksyny z organizmu spożywane wraz z niezdrowymi produktami spożywczymi, w tym tartrazynę, która jest powiązywana z nadpobudliwością, migrenami i astmą u dzieci.
Trawa morska
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie McGill w Montrealu w Kanadzie wykazały, że wodorosty wiążą radioaktywne odpady w organizmie. Te odpady mogą dostać się do naszego organizmu wraz z pokarmami wyhodowanymi na obszarze, w którym gleba lub woda są zanieczyszczone. Zawierają duże dawki minerałów, takich jak żelazo, jod, wapń i magnez. Ponadto zawierają również bardzo przydatne alginiany. Alginiany zawarte w wodorostach wiążą ze sobą metale ciężkie w naszym organizmie, dzięki czemu umożliwiają ich usuwanie z organizmu.
Szparagi
Są bogate w witaminę C, błonnik i przeciwutleniacz rutynę oraz są bogatym źródłem glutationu. Badania przeprowadzone w Oddziale Badań nad Warzywami na Uniwersytecie Cornell w USA wykazały, że stymulują pracę nerek i jelit, a tym samym przyspieszają wydalanie toksyn z organizmu. Oprócz pomocy w odtruwaniu organizmu są doskonałym pokarmem przeciwstarzeniowym i chronią nasze komórki przed różnymi chorobami (rak, choroby serca…).
Grejpfrut
Jest bogaty w witaminę C i przeciwutleniacze, dwa silne „oczyszczacze” wątroby. Zawiera również dużo kwasu foliowego, bioflawonoidów, błonnika i innych składników, które chronią nas przed rakiem i chorobami serca. Jeden grejpfrut zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, dzięki czemu działa przeciwzapalnie i łagodzi objawy przeziębienia. Działa bardzo oczyszczająco na jelita, zwłaszcza przyjmowany rano na czczo.
Cytryny
Są doskonałym środkiem odtruwającym i zawierają duże ilości witaminy C. Pomimo tego, że cytryny mają kwaśny smak, działają alkalizująco na metabolizm człowieka i regulują pH. Ponadto zawierają hesperetynę, która łagodzi alergie. W okresie detoksykacji zdecydowanie zaleca się spożywanie soku z cytryny, do którego można również dodać pieprz cayenne.
Burak
Burak był używany przez starożytnych Rzymian jako napój do oczyszczania krwi. Jego składniki wiążą metale ciężkie. W Leadville, obszarze wydobywczym w Kolorado w USA, buraki, marchew i banany są używane do usuwania zanieczyszczeń z wody. Burak zawiera metioninę, która obniża poziom cholesterolu i usuwa naturalne produkty przemiany materii z organizmu. Burak zawiera również antocyjany, które hamują wzrost guzów i komórek rakowych, a także betaninę, która zwiększa szybkość rozkładania kwasów tłuszczowych przez wątrobę. Pomaga to odciążyć wątrobę, która dzięki temu może skuteczniej zwalczać groźniejsze toksyny.
Produkty w koszyku
Oferta specjalna tylko tutaj!
Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!
FatBurn Tea*
Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu
IMUNUP*
Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego
Witamina D3 w proszku*
Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku