Zacznij dzień od zdrowego śniadania!
Wybór odpowiednich produktów na śniadanie wpływa na uczucie głodu i sytości w ciągu dnia. Naukowcy twierdzą, że spożywanie na śniadanie produktów o niskim indeksie glikemicznym może zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi po śniadaniu i po następnym posiłku.
Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Daje nam energię, która ułatwia nam rozpoczęcie nowego dnia. Niemniej z powodu braku czasu i chęci wiele osób w ogóle nie je śniadań. Jeśli brakuje nam czasu, możemy przynajmniej zjeść zdrową przekąskę, aby rozpocząć nowy dzień z mnóstwem energii.
Ważne! Nie pomijaj śniadań!
Pomijając śniadanie zaburzysz cały rytm spożywania posiłków. Trudniej będzie Ci się skoncentrować, a mózg będzie pracował wolniej. Twoje ciało również będzie próbowało się chronić. Pominięcie śniadania ciało odczuwa jako brak energii, więc nie spala kalorii, ponieważ nie wie, kiedy będzie następny posiłek, co Ty odczujesz jako spadek energii.
Jeśli pominiesz śniadanie, będziesz chętniej sięgać po niezdrowe przekąski. Wiele osób, które rezygnują ze śniadania, odczuwa większą ochotę na cukier i węglowodany.
Zboża to szybki i zdrowy wybór!
Płatki zbożowe są najpopularniejszym wyborem na śniadanie właśnie dlatego, że można je szybko i łatwo przygotować. Ale uważaj, które wybierasz! Ważne jest, aby wybierać te ekologiczne, nieprzetworzone, pełnowartościowe i bez dodatku cukru. Tylko produkty pełnoziarniste zawierają łuskę zbożową, która kryje w sobie witaminy i minerały, a dodatkowo produkty pełnoziarniste zapewniają lepsze trawienie i zapobiegają wahaniom poziomu cukru we krwi.
Zboża, które chronią serce
Włączenie produktów pełnoziarnistych do codziennej diety poprawi Twoje samopoczucie. Zboża są pełne witamin, minerałów, błonnika i węglowodanów, dlatego ludzie, którzy je jedzą, mają więcej energii i większą ochotę na aktywność fizyczną.
Owies
Jest bogatym źródłem błonnika, a także zawiera mieszankę obu podstawowych rodzajów błonnika (55% rozpuszczalnego i 45% nierozpuszczalnego). Błonnik rozpuszczalny znajdziemy w betaglukanie, czyli polisacharydzie (łańcuch cząsteczek glukozy), któremu przypisywana jest ogromna moc lecznica.
Beta-glukany pomagają regulować poziom cholesterolu i znacznie zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i udaru.
Owies zawiera również awenantramid, przeciwutleniacz polifenolowy, dzięki któremu ma korzystny wpływ zarówno na stany zapalne, jak i na serce.
Gryka
Nie zawiera glutenu i jest bogatym źródłem białka, które ma lepszą jakość niż białko z pszenicy, a nawet mięsa, a pod względem składu aminokwasowego wyprzedzają ją tylko białka jaja kurzego. Jest także bogata w wapń, żelazo, witaminy, jod i cynk.
Gryka ma dobroczynne działanie na nadciśnienie, cukrzycę i reumatyzm.
Produkty w koszyku
Oferta specjalna tylko tutaj!
Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!
FatBurn Tea*
Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu
IMUNUP*
Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego
Witamina D3 w proszku*
Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku