Wspaniała zupa czosnkowa
Składniki:
- czosnek – 1 wiązka czosnku
- szalotka – 1, posiekana
- pasternak – 2, wcześniej upieczony w piekarniku
- sok z cytryny – 1 łyżka
- krem z nerkowca – ½ – 1 szklanka
- woda lub bulion warzywny – ½ litra
- gałka muszkatołowa – szczypta
- sól himalajska – do smaku
- pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
Najpierw na szybko podsmaż szalotkę w garnku, dodaj pokrojony pasternak i zalej wodą. Gotuj przez chwilę, a następnie dodaj liście czosnku i krem z nerkowców. Dopraw wszystko i gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aby wszystko zmiękło i dobrze się wymieszało. Gdy zupa będzie wystarczająco ugotowana, zmiksuj ją na krem. Jeśli chcesz, udekoruj ją z wierzchu prażonymi nasionami.
Smacznego!