Błonnik pokarmowy na wagę złota
Błonnik pokarmowy można znaleźć w różnych produktach spożywczych, w większości w fasoli, jęczmieniu, brukselce, kapuście, jabłkach… Można uogólnić jego definicję i powiedzieć, że są to węglowodany, których organizm nie jest w stanie strawić i które pełnią ważną rolę ochronną w żywieniu człowieka.
Często mówimy o rozpuszczalnym i nierozpuszczalnym błonniku. Rozpuszczalny błonnik pęcznieje i spowalnia trawienie podczas procesu metabolicznego, podczas gdy nierozpuszczalny błonnik umożliwia szybsze przejście kału przez jelita i zapewnia optymalne trawienie.
Obydwa są pożądane i korzystne dla organizmu, gdyż dają uczucie sytości – zapobiegają nadmiernemu spożywaniu pokarmu, obniżają gęstość energetyczną pokarmu, obniżają indeks glikemiczny, korzystnie wpływają na trawienie, a tym samym hamują powstawanie współczesnych chorób.
Orientacyjna wartość spożycia błonnika pokarmowego u dorosłych wynosi co najmniej 30 g/dzień (tj. około 16,7 g/1000 kcal u kobiet i 13 g/1000 kcal u mężczyzn (dla grupy wiekowej 25–50 lat i niższy poziom aktywności fizycznej (PAL 1.4))1.
Aby pokryć orientacyjne zapotrzebowanie na błonnik, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:
- owoce lub warzywa powinny być częścią każdego posiłku
- do posiłków głównych zalecana ilość owoców lub warzyw to co najmniej dwie pięści
- spożywaj produkty o wyższej zawartości błonnika (pieczywo razowe lub owsiane, płatki owsiane lub kukurydziane, ryż lub kasza gryczana)
- jedz całe owoce i warzywa
1 NIJZ, 2016. Wartości orientacyjne dotyczące spożycia kalorii i składników odżywczych.
Produkty w koszyku
Oferta specjalna tylko tutaj!
Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!
FatBurn Tea*
Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu
IMUNUP*
Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego
Witamina D3 w proszku*
Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku