Sposób przygotowania:
Jeśli łosoś jest zamrożony, należy go rozmrozić przed pieczeniem, a następnie dobrze osuszyć ręcznikiem kuchennym.
Do jednego talerza wlej mleko kokosowe, a do drugiego wsyp mieszankę mąki, płatków, ziół i przypraw.
Najpierw zanurz rybę w mleku, odcedź, a następnie obtocz suchymi składnikami czystymi i suchymi rękami.
Rozgrzej patelnię, dodaj olej kokosowy i usmaż łososia z obu stron. Jeśli chcesz, aby zachował jak najwięcej wartości odżywczych, wystarczy kilka minut z każdej strony (zależy to również od grubości fileta), ale jeśli chcesz, aby skórka była bardziej chrupiąca, wydłuż nieco czas pieczenia.
Podawaj z plasterkiem cytryny i dowolną przystawką.
Jeśli chcesz zachować jak najwięcej zdrowego tłuszczu zawartego w łososiu, smaż go powoli i nie za długo. Oczywiście w tym przypadku kokos nie będzie tak chrupiący, jak w przypadku wyższych temperatur czy dłuższego pieczenia.
Przepis przygotowany przez Katję Roposa -> więcej o przepisie przeczytasz pod linkiem: www.cookeatandsmile.com