Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Dlaczego musisz włączyć nasiona chia do swojej diety

Małe, ale bardzo ważne i pełne zdrowia.

Nasiona chia należą do najzdrowszych pokarmów na świecie. Są to niezwykle małe, ale pożywne nasiona pochodzące z Meksyku.

Są cenione od tysiącleci i stanowią ważną część diety Majów, Azteków i Indian. Już wtedy było wiadomo, że posiadają wiele wyjątkowych składników i niezbędnych dla organizmu substancji, więc miały wyższą wartość niż złoto.

Na szczęście zachowały swoje właściwości do dziś i my również możemy czerpać garściami z ich zalet i dobrodziejstw.

 

Chociaż nasiona chia są małe, zawierają sporo ważnych składników odżywczych.

  • bardzo bogate w błonnik, który pomaga uzyskać uczucie sytości. 25 g nasion chia zawiera około 9 g błonnika. Nasiona wchłaniają wodę w żołądku, a następnie pęcznieją, hamując w ten sposób nasz apetyt. Może to ostatecznie doprowadzić do utraty wagi. Są pełne błonnika, dlatego w kontakcie z wodą zamieniają się w żel. To korzystnie wpływa na nasze trawienie i łagodzi zaparcia.

 

  • Stanowią jedne z nielicznych nasion, które są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Znane są ze swojego działania przeciwzapalnego, a także ze wzmacniania zdrowia i mózgu. Mają korzystny wpływ głównie na funkcje mózgu – wiele osób potwierdza, że poprawiają pamięć i koncentrację.

 

  • Czy wiesz, że nasiona chia zawierają dwa razy więcej białka niż inne nasiona? Nasiona chia są bogate w białko – stanowią świetne źródło białka roślinnego i aminokwasów, co wykorzystywane jest szczególnie w dietach wegetariańskich i wegańskich. Większość wegan lubi używać ich jako substytutu jajek, ponieważ zmielone i zmieszane z ciepłą wodą działają jak spoiwo.

 

  • Nasiona są bogate w minerały, takie jak wapń i magnez oraz inne pierwiastki, takie jak mangan, który pomaga w produkcji enzymów. Ponadto nie zawierają glutenu i mają niski indeks glikemiczny.

 

  • Połączenie tłuszczu, białka i błonnika powoduje, że nasiona trawione są stosunkowo wolno, co zapewnia długie i powolne uwalnianie energii, a co za tym idzie utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi.

Nasiona Chia 250g

Pożywne czarne nasiona
  • Źródło kwasów omega-3 i omega-9
  • Wysoka zawartość białka
  • Wysoka zawartość błonnika
  • Źródło minerałów
250g
36,90 

Nasiona Chia można stosować na różne sposoby, wykorzystywane są w wielu przepisach.

Nasiona chia mają neutralny smak w porównaniu z intensywniejszymi smakami nasion dyni i konopi. Popularne jest namoczenie ich w wodzie lub mleku i włożenie do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub na noc). Nasiona wchłaniają płyn i tworzą żel przypominający konsystencję tapioki, który jest powszechnie znany jako „budyń z chia”. Jeśli chcemy urozmaicić smak, możemy spróbować namoczyć nasiona w smakowym mleku, soku owocowym lub dodać przyprawy takie jak cynamon, imbir czy miód.

Można je jeść na surowo, wymieszać z dodatkami do pieczenia, posypać nimi sałatkę lub podać na śniadanie razem z jogurtem lub smoothie.

 

Jak widać, pomijanie ich w menu jest naprawdę grzechem, dlatego napisaliśmy dla Ciebie kilka świetnych przepisów i pomysłów na ich wykorzystanie i przygotowanie.

BUDYŃ MATCHA CHIA Z MANGO

SKŁADNIKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wlej mleko migdałowe do małej miski, dodaj nasiona chia i dobrze wymieszaj.
  2. W międzyczasie w małym garnuszku wymieszaj Matcha latte w proszku z dużą ilością gorącej wody (zapobiegając w ten sposób późniejszemu sklejaniu się matchy po dodaniu jej do budyniu).
  3. Do mieszanki nasion Chia dodaj miksturę Matcha, syrop z agawy lub miód, sól i wszystko razem wymieszaj.
  4. Gotową mieszankę wstaw do lodówki i odstaw na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny.
  5. Umieść warstwę budyń Matcha Chia w dowolnej szklance, następnie mango i ponownie budyń i kontynuuj, aż skończy się masa.
BUDYŃ Z CHIA, MASŁEM ORZECHOWYM I KOKOSEM

SKŁADNIKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do małej miski wlej mleko kokosowe, dodaj nasiona chia, masło orzechowe, syrop z agawy i wszystko dobrze wymieszaj.
  2. Mieszankę wstaw do lodówki i odstaw na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny.
  3. Budyń z chia i masłem orzechowym przełożyć do szklanki i posypać wiórkami kokosowymi.
BUDYŃ Z CHIA, GRANOLĄ I OWSIANKĄ CZEKOLADOWĄ

SKŁADNIKI

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do małej miski wlej mleko kokosowe, dodaj nasiona chia, syrop z agawy i wszystko dobrze wymieszaj.
  2. Mieszankę wstaw do lodówki i odstaw na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny.
  3. W międzyczasie w małej misce wymieszaj owsiankę czekoladową z wodą lub mlekiem migdałowym, aby uzyskać gęstą masę.
  4. Umieść warstwę chia w szklance, następnie mango i ponownie budyń i kontynuuj, aż skończy się masa.
WSKAZÓWKA: Do budyniu z chia możemy dodać orzechy, suszone i świeże owoce, syropy i słodziki według własnego uznania.
Pyszne i łatwe! Czy wiesz już, który z nich przygotować jako pierwszy?
Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
FatBurn Tea*

Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu

129,00  36,12 
-40%
IMUNUP*

Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego

79,80  47,88 
-40%
Witamina D3 w proszku*

Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku

38,90  23,34