SKŁADNIKI
Podstawa:
- 1 ½ kubka orzechów brazylijskich
- 1 ½ kubka nasion słonecznika
- 1 kubek daktyli (namocz je w wodzie przez noc, a następnie odcedź, wodę pozostaw do nadziewania)
- 1-2 kubki oleju kokosowego
- 1-2 kubki surowego kakao w proszku
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
Nadzienie 1: Goji, Maca i Wanilia
- 1 kubek oleju kokosowego
- 1½ kubka namoczonych orzechów nerkowca
- 1½ kubka namoczonych chipsów kokosowych
- 1½ kubka wiórków kokosowych
- 1½ kubka syropu z agawy lub cukru kokosowego
- 3 łyżki macy w proszku
- 1½ kubka namoczonych jagód goji
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka wanilii w proszku
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
Nadzienie 2: Acai i Jagody
- 1 kubek wody po daktylach
- 1 kubek namoczonych orzechów nerkowca
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 1 ½ kubka namoczonych chipsów kokosowych
- 1 kubek borówek (jeśli używasz mrożonych, rozmroź je wcześniej)
- 3 łyżki acai w proszku
- 1 ½ kubka wiórków kokosowych
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W blenderze zmiel na drobno nasiona słonecznika, a następnie orzechy brazylijskie. Wymieszaj razem daktyle, olej kokosowy i sól himalajską. Następnie wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce i dodaj kakao (im więcej dodasz, tym będzie bardziej czekoladowe). Ciasto przełożyć do foremki i wstaw na chwilę do zamrażarki, aż stwardnieje.
Nadzienie 1: Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Dodaj wiórki kokosowe, jeśli masa jest zbyt rzadka.
Nadzienie 2: Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Dodaj wiórki kokosowe, jeśli masa jest zbyt rzadka.
Wyjmij podstawę z zamrażarki. I posmaruj najpierw nadzieniem 1, a następnie 2. Na wierzchu można ułożyć kilka jagód.
Jeśli masz możliwość trzymać ciasto w lodówce przez noc, smak będzie jeszcze lepszy.