Grzyb leczniczy Maitake
Grzyby Maitake
są znane z tego, że
pomagają w leczeniu wirusów, infekcji bakteryjnych, raka, cukrzycy i wielu innych dolegliwości. W języku japońskim ich nazwa oznacza „tańczący grzyb”. Legenda głosi, że ludzie tańczyli z radości, gdy znaleźli tego grzyba.
Maitake
rośnie w lesie na u podnóża drzew, w postaci krzewów osiągających 50 cm wysokości i szerokości. Znane są jako grzyby japońskie używane w medycynie japońskiej i chińskiej, ponieważ przywracają równowagę w organizmie. Dzięki zawartości silnych polisacharydów stymulują układ odpornościowy, a badania wykazały również, że mają zdolność regulowania poziomu glukozy we krwi, ciśnienia krwi oraz insuliny. Są również przydatne w odchudzaniu ze względu na zdolność regulacji cholesterolu, fosfolipidów i trójglicerydów.
Są bogate w minerały (wapń, potas, magnez) oraz zawierają witaminy (D2, niacyna, B2). Zawierają również błonnik i aminokwasy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są bogatym źródłem polisacharydów i kompleksów białek polisacharydowych, które organizm wykorzystuje do wzmocnienia układu odpornościowego.
Azjatyccy lekarze od setek lat stosują grzyby lecznicze, takie jak
Maitake,
aby oczyścić krew, pomóc przy dolegliwościach układu oddechowego, poprawić funkcjonowanie narządów wewnętrznych oraz jako remedium na wszelkiego rodzaju dolegliwości.