Wegańskie ciasto czekoladowe z mango
To ciasto jest całkowicie bez glutenu i cukru rafinowanego, surowe, wegańskie i lekkie, a do tego świetnie smakuje!
Przygotowanie zajmie Ci tylko 15 minut – ale po przygotowaniu dobrze jest zostawić je w lodówce na noc, aby składniki dobrze się połączyły.
Jest niezwykle zdrowe i idealne na każdą okazję oraz gdy po prostu najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

SKŁADNIKI
Spód ciasta:
-
250 g
płatków owsianych
- 200 g daktyli
-
2 łyżki
kakao w proszku
-
2 łyżki
masła kakaowego
- 1 banan
Nadzienie owocowe:
- 2 czubate łyżki dżemu morelowego
- 1 dojrzałe mango
Nadzienie czekoladowe:
- 400 g czekolady
- 500 ml skondensowanego mleka kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Zmiel płatki owsiane na mąkę. Następnie zmiel daktyle i banany. Wymieszaj wszystkie składniki na masę, przełóż ją na blachę do pieczenia i rozprowadź palcami.
- Rozprowadź dżem na przygotowanym dnie, a następnie rozłóż pokrojone mango na całej blasze do pieczenia.
- Rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub na parze, dodaj mleko kokosowe i dobrze wymieszaj. Polej nią mango i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.