Zastosowanie zielonego pigmentu, który walczy z nieprzyjemnym zapachem
Stosowanie chlorofilu na nieświeży oddech rozpoczęło się w latach pięćdziesiątych XX wieku, kiedy badacz dr. Franklin Howard Westcott zasugerował użycie zielonego pigmentu, który zwalcza nieprzyjemny zapach. Od tego pierwotnego twierdzenia minęło dużo czasu, a kwestia tego, jak chlorofil wpływa na nieświeży oddech pozostaje niezmienna.
Związek między chlorofilem a nieświeżym oddechem potwierdzają również aktualne badania i dowody, głównie w postaci różnych mieszanek olejów, w tym z oliwek, pietruszki i mięty. Takie kombinacje i kompozycje występują w naturalnych płynach do płukania ust lub w kapsułkach. Przyjmowanie chlorofilu w postaci płynu lub kapsułki może działać na wewnętrzną eliminację nieświeżego zapachu, powodując poprawę oddechu.
Środki zapobiegawcze
Chociaż chlorofil może być pomocny w leczeniu nieświeżego oddechu, nie powinien zastępować dobrej higieny jamy ustnej. Najlepsze leczenie opiera się głównie na następujących praktykach.
Myj zęby co najmniej dwa razy dziennie, aby usunąć cząsteczki jedzenia, które powodują nieświeży oddech. Szczotkowanie języka szczoteczką do zębów lub skrobaczką do języka może dodatkowo zapobiec nieświeżemu oddechowi. Szczoteczki należy wymieniać co dwa do trzech miesięcy. Miękka szczoteczka jest delikatniejsza dla dziąseł i szkliwa.
Gabinet stomatologiczny odwiedzamy dwa razy w roku lub co pół roku. Dentysta może pomóc zidentyfikować lub zdiagnozować chorobę jamy ustnej.
Unikajmy odwodnienia, aby zapobiec nieświeżemu oddechowi Brak wilgoci w jamie ustnej utrudnia wytwarzanie śliny, co ostatecznie zwiększa ryzyko powstawania nieprzyjemnych zapachów. Kiedy się budzimy, najpierw pijmy wodę, ponieważ często mamy suche usta.
Ogranicz pokarmy, które powodują nieświeży oddech, w tym cebulę, czosnek, ocet i cukier.
Rzuć palenie, ponieważ papierosy i wyroby tytoniowe mogą powodować suchość jamy ustnej, zwiększać ryzyko zachorowania na choroby jamy ustnej i powodować nieświeży oddech.
Czy chlorofil jest przydatny?
Wiadomo, że chlorofil nadaje roślinom zielony kolor, a w dużych ilościach można go znaleźć w zielonych warzywach liściastych, takich jak brokuły, sałata i szpinak, oraz w suplementach z algami, takich jak spirulina i chlorella. Istnieją twierdzenia, że chlorofil usuwa trądzik, wspomaga pracę wątroby, a nawet zapobiega nowotworom.
Dr. Liz Hanson jest ekspertem w nadmorskim mieście Corona del Mar w Kalifornii i twierdzi, że chlorofil ma korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia.
„Chlorofil pomaga oczyścić wszystkie komórki organizmu, leczy rany, pomaga budować układ odpornościowy i odbudowywać czerwone krwinki oraz odtruwa wątrobę i układ pokarmowy” – mówi. Zdecydowanie pomaga przy nieświeżym oddechu, szczególnie tym, którzy nie jedzą dużo warzyw. „Jedną z najważniejszych właściwości chlorofilu jest to, że leczy i zapobiega nieświeżemu oddechowi od wewnątrz” – kontynuuje. „Poprawia również trawienie, które jest najbardziej prawdopodobną przyczyną nieświeżego oddechu”.
Chlorella to skarbnica chlorofilu
Glony chlorella swoją nazwę zawdzięczają ogromnej ilości chlorofilu – w jednym gramie chlorelli znajduje się go więcej niż w jakiejkolwiek innej roślinie. Oprócz pomagania naszemu układowi odpornościowemu w lepszym funkcjonowaniu, niektóre dowody sugerują, że chlorella:
może ochronić komórki przed uszkodzeniem spowodowanym promieniowaniem i toksycznymi metalami, takimi jak ołów. jest stosowana w leczeniu zaburzeń trawiennych, w tym zaparć, zapalenia jelit i wrzodów żołądka. jest również stosowana w leczeniu lub zapobieganiu napadom astmy, nieświeżemu oddechowi, wysokiemu poziomowi cholesterolu i ciśnienia krwi, niskim poziomom B12 i zespołowi napięcia przedmiesiączkowego (PMS). niektórzy ludzie spożywają chlorellę, aby zwiększyć poziom energii, przeprowadzić detoksykację organizmu i poprawić funkcje umysłowe.
Możemy ją spożywać w dwóch formach. Chlorellę w proszku wystarczy rozmieszać w szklance wody lub ulubionego napoju, natomiast w przypadku chlorelli w tabletkach zalecana dzienna ilość to 12-40 tabletek. W 40 tabletkach spożywamy 10g chlorelli.
Naturalne i skuteczne Algae Fresh bogate w chlorofil rozwiązują problem nieświeżego oddechu u źródła – w jelitach.
Algae Fresh zawiera 10 razy więcej chlorofilu niż spirulina. To ciemnozielone mikroskopijne glony. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „Chloros” oznaczającego zielony i łacińskiego zdrobnienia „ella” oznaczającego małe. Mimo niewielkich rozmiarów zawiera szereg składników odżywczych, takich jak:
- Białko: Algi Chlorella składają się w około 45% z białka
- Witaminy i minerały: oprócz witamin A, B9, B12, C, E, K chlorella jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, potasu i żelaza
Chlorofil: Chlorella zawiera 10 razy więcej chlorofilu niż algi spirulina