Olej kokosowy extra virgin
W ostatnich latach, pomimo dużej zawartości tłuszczów nasyconych, olej kokosowy zyskał miano superfood. Czemu?
Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym szybko dostarczają organizmowi i mózgowi energii oraz pobudzają spalanie kalorii.
Tłuszcze zawarte w oleju kokosowym należą do grupy trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT), co oznacza, że po spożyciu trafiają bezpośrednio do wątroby i są natychmiast wykorzystywane przez organizm jako źródło energii.
Olej kokosowy zawiera naturalne tłuszcze nasycone, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, a badania pokazują, że ma również pozytywny wpływ na mózg, ponieważ pomaga złagodzić stres, lęk i depresję.
Znamy dwa rodzaje oleju kokosowego – virgin i rafinowany. Olej kokosowy virgin jest w 100% naturalny i tłoczony na zimno. Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia jest popularny ze względu na przyjemny aromat i smak oraz zawartość silnych przeciwutleniaczy, zdrowych kwasów tłuszczowych i niezbędnych witamin.
Rafinowany olej kokosowy to taki, który jest poddany obróbce termicznej, rafinowany, bielony i dezodoryzowany. Końcowy produkt ma bardzo mało kokosowego aromatu i smaku. Jest tańszy, ale nie jest zalecany, ponieważ podczas obróbki traci wszystkie swoje właściwości lecznicze.
W Nature’s Finest gwarantujemy olej kokosowy najwyższej jakości – extra virgin, tłoczony na zimno, bez wzmacniaczy smaku, słodzików i konserwantów.