Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Tort z nutellą – przepis

Czy też należysz do osób, które uwielbiają bardzo słodkie ciasta? W takim razie tort z nutellą jest dla Ciebie wprost idealnym wyborem. I słusznie! Ponieważ wszyscy wiemy, że czekolada pomaga nam się zrelaksować i poprawia nasze samopoczucie.

 

Ciekawi mnie, czy kiedykolwiek słyszałeś o zdrowej wersji kremu nutella? Teraz na pewno zastanawiasz się, jakie składniki mógłby zawierać taki zdrowy krem. Odpowiedź i prosty przepis, który Cię zachwyci, znajdziesz poniżej.

Składniki na zdrową nutellę 

Blenderem zmiksuj 200 g orzechów laskowych na gładką masę, ½ szklanki bio surowego kakao, ½ szklanki oleju kokosowego, ½ szklanki syropu z agawy, ½ łyżeczki soli himalajskiej i ½ łyżeczki wanilii (w razie potrzeby możesz dodać trochę więcej oleju, aby uzyskać bardziej płynną masę).

 

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 120 g cukru kokosowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 180 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 – 5 łyżek zdrowej nutelli
  • masło kakaowe

Składniki na nadzienie:

  • 0,5 litra słodkiej śmietanki
  • 5 łyżek nutelli

Do przygotowania wyśmienitego tortu z nutellą potrzebujemy tylko kilku prostych składników, trochę czasu i dużo chęci.

Sposób przygotowania tortu z nutellą

Zanim przystąpisz do przygotowywania biszkoptu, wyjmij jajka z lodówki, ponieważ składniki muszą mieć podobną temperaturę podczas mieszania. Jeśli nutellę trzymasz w lodówce, również ją wyjmij.

Formę na tort musimy przygotować w taki sposób, aby tort nie przywarł do formy i miał taką samą wysokość ze wszystkich stron. Z tego powodu dno formy do pieczenia należy dobrze posmarować masłem kakaowym i lekko posypać mąką. Na koniec rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza.

 

Zaczynamy nasze wyzwanie kulinarne!

Najpierw przygotuj dwie miski i 6 jajek, a następnie oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i powoli dosyp połowę ilości cukru koksowego. Do żółtek dosyp drugą połowę cukru kokosowego i mieszaj do otrzymania puszystej żółto-białej masy, a następnie dodaj nutellę i wymieszaj wszystko mikserem.

Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski z żółtkami najpierw dodaj 1/3 sztywnej piany, a następnie mieszankę proszku do pieczenia i mąki. Dodaj resztę piany i wszystko lekko wymieszaj ręczną trzepaczką (tak, aby piana nie opadła).

Masa na biszkopt jest gotowa i można ją wlać do formy do pieczenia. Piekarnik zdążył się w międzyczasie rozgrzać, więc formę z masą na biszkopt można włożyć do piekarnika. Przez pierwsze 30 minut biszkopt pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza, następnie podwyższamy temperaturę do 165 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut. Aby biszkopt dobrze się upiekł, po godzinie pieczenia rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Po półtorej godzinie pieczenia sprawdź wykałaczką, czy biszkopt jest upieczony (jeśli ciasto zostaje na wykałaczce, to znaczy, że jeszcze się nie upiekło). Jeśli biszkopt nie jest jeszcze gotowy, pozostaw go w piekarniku na kilka minut. Pozwól mu całkowicie ostygnąć po wyjęciu z piekarnika, a następnie pokrój poziomo na trzy warstwy.

Teraz przechodzimy do nadzienia. Możesz użyć nutelli lub skorzystać z przepisu na zdrową nutellę.

Najpierw powoli ubij słodką śmietanę, ale niezbyt mocno (żeby się nie zwarzyła). Gdy śmietana będzie odpowiednio ubita, ostrożnie dodaj do niej nutellę. Teraz spróbuj nadzienia i ewentualnie dodaj do smaku jeszcze jedną łyżkę nutelli.

 

Na końcu łączymy wszystkie składniki

Wszystkie trzy warstwy biszkoptu należy nasączyć mlekiem i posmarować je 1/3 nadzienia. 2/3 pozostałego nadzienia należy użyć do przełożenia tortu. Na koniec możesz posypać wierzch tortu pokruszonymi ziarnami kakaowymi lub kakao w proszku.

Ciasto z nutellą możesz ozdobić świeżymi (maliny, truskawki, jagody) lub suszonymi owocami (jagody goji, mango). Deser gotowy, życzymy smacznego!

Kakao w proszku Bio

Surowe kakao w proszku z upraw ekologicznych

  • W 100% z upraw ekologicznych
  • Źródło magnezu
  • Źródło żelaza
  • Źródło cynku
  • Jakość premium
  • Surowe
250g
57,79 
Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
FatBurn Tea*

Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu

129,00  36,12 
-40%
IMUNUP*

Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego

79,80  47,88 
-40%
Witamina D3 w proszku*

Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku

38,90  23,34