Składniki na 3 porcje:
- 50 g puddingu z nasion chia
- 180 ml napoju roślinnego
- 400 g jogurtu roślinnego
- 75 g mrożonych jagód
- 2 płaskie łyżeczki jagód acai w proszku
- 2-3 łyżeczki erytrytolu (opcjonalnie więcej)
- mrożone owoce leśne do dekoracji (lub inne dodatki)
Sposób przygotowania
- W większej misce dobrze wymieszaj widelcem pudding z nasion chia i napój roślinny. Odstaw mieszaninę na 15 minut, aż zgęstnieje.
- Z 400 g jogurtu odlej 150 g i dodaj go do blendera wraz z 75 g mrożonych jagód, acai i erytrytolem. Wszystko mieszamy na gładką masę.
- Przygotuj 3 szklanki. Warstwy powinny być układane w następującej kolejności: pudding z nasion chia, jogurt roślinny, krem z jagód acai.